• Calea Bodrogului nr.62/D, Arad, 310059
  • +4 0357424724

Liliecii și cum îi putem îndepărta din casă

Share

Read next article:

"Aveți un șoricel în casă? Aflați mai multe despre pagubele pe care le provoacă, identificarea semnelor de infestare și sfaturi pentru îndepărtarea lor"

Read previous article:

"Cum să oprești invazia furnicilor în casă"

In Uncategorized | 0 comments

Din punct de vedere sistematic, liliecii aparțin Ordinului Chiroptera, fiind al doilea ordin de mamifere în număr de specii după rozătoare (aproximativ 1100 de specii cunoscute). În intreaga lume, chiropterele se împart in două categorii: megachiroptere (liliecii de talie mare) și microchiroptere (cei de talie mică). Megachiropterele ajung la 1,5 kg în greutate și 1,7 metri anvergura aripilor. Cel mai cunoscut este Pteropus edulis, vulpea zburătoare. La polul opus, dintre microchiroptere, se află liliacul bondar, care cântărește până la 2 grame (Craseonycteris thonglongyai).

Modul de hrănire este variat, în funcție de specie. Există specii nectarivore, polenivore, ichtiofage, hematofage și insectivore. Aproximativ 80% dintre speciile de lilieci de pe Glob sunt insectivore.

Se cunoaște faptul că liliecii deși văd, se ghidează cu ajutorul ecolocției (detectează hrana sau obstacolele cu ajutorul ultrasunetelor). În țara noastră, liliecii se împart în 2 familii, în funcție de felul emiterii ultrasunetelor: Vespertilionidae, liliecii care emit ultrasunetele pe gură, din laringe, și Rhinolophidae, care emit ultrasunetele prin foițele nazale. Ei nu se agață în păr deoarece cu ajutorul ecolocației pot detecta fire chiar mai subțiri decât firele de păr. Dacă se întâmplă ca un liliac să zboare foarte aproape de o persoană, este pentru că probabil s-a hranit cu o insectă ce zbura foarte aproape de capul persoanei respective.

În ultimii 50 de ani, în România, precum și in restul Europei s-a observat un declin semnificativ al populațiilor de lilieci abuzat în special de superstiții și deranjarea lor în perioadele când sunt vulnerabili (perioadele de hibernare și maternitate care corespund lunilor noiembrie-februarie, respectiv mai-august). Alți factori care determină declinul populațiilor sunt fragmentarea și pierderea habitatelor (adăposturi și zone de vânătoare), poluarea mediului, introducerea unor specii noi, dispariția altor specii din spectrul trofic, sau uciderea lor din anumite interese. Uneori restaurarea unor clădiri fără verificarea încăperilor poate duce la pierderea unor colonii importante de lilieci.

Ei sunt aflați sub protecție juridică de: Legislația internațională: Convenția de la Bonn, Convenția de la Berna, Acordul EUROBATS, Directiva 92/43 a Consiliului Europei (Directiva Habitate), și de Legislația națională: Legea 90/2000 pentru aderarea României la Acordul Eurobats.Începând cu anul 1999, în România s-au format organizații de mediu care se ocupă cu studiul și protecția lor. Dintre acestea, Asociația pentru Protecția Liliecilor din România (APLR) organizează programe de educare-conștientizare, inventariere și monitorizare, și tabere de instruire-cercetare la Cheile Vârghișului.

Cum scap de lilieci?

  1. Ce putem face dacă avem lilieci în pod?

După cum scriam și mai sus, liliecii sunt protejați de lege în România așa că dacă bănuiți că aveți lilieci în pod, îndepărtați-i cu grijă, fără să-i răniți. Mai întâi căutați locurile unde se pot ascunde liliecii și spațiile prin care ei pot să pătrundă în podul casei dumneavoastră. Cel mai bine ar fi să faceți asta seara, când liliecii ies la vânătoare de insecte. După ce descoperiți toate locurile prin care pot pătrunde, achiziționați un tub de spumă. Cu spuma veți astupa toate crăpăturile sau găurile din acoperiș pe unde liliecii se pot strecura în interior.

După ce ați astupat toate posibilele intrări, va trebui să lăsați o cale de ieșire (una singură). Recomandat ar fi un geam mai mic pe care liliecii vor ieți, însă nu se vor putea întoarce. Pentru a face asta aveți nevoie de o plasă de mărimea geamului. Ea trebuie fixată în așa fel încât să rămână un colț al acesteia prin care liliecii să poată ieși. Când vor încerca să reintre pe geam, liliecii nu vor reuși din cauza plasei. Când sunteți sigur că toți liliecii au ieșit din podul casei, îndepărtați plasa și inchideți bine geamul. Va mai dura o perioadă în care vor zbura în jurul casei dumneavoastră, în căutare de noi căi de acces. Din fericire, se vor resemna și vor pleca în căutarea altui adăpost.

  1. Ce puteți face dacă un liliac a intrat în casă?

Liliecii sunt foarte activi atunci când temperatura din termometrele de afară este mai ridicată. Iarna, ei intră în hibernare. Se întamplă des ca seara, când un geam sau ușa de la balcon este deschisă, să intre un liliac.

Indiferent unde se așează, nu vă panicați. Nu vă va face niciun rău. Pentru a-l scoate teafăr din casă aveți nevoie de o cutie (nu prea mare) și o hârtie sau o bucată de carton care să depășească deschizătura cutiei. Acoperiți liliacul cu această cutie și apoi introduceți bucata de carton între tavan/perete și cutie pentru ca odată indepartată cutia, liliacul să nu poată ieși. Dacă nu aveți o cutie la îndemână, puteți folosi și un prosop cu care să prindeți liliacul. După aceea, scoateți liliacul afară și eliberați-l. Atenție! Folosiți mănuși! Liliacul dacă se sperie, vă poate mușca și din păcate, liliecii sunt purtători de boli (rabia), ce pot fi transmise omului.

Dacă nu vreți să il capturați și să îl eliberți puteți încerca să lăsați calea de acces pe care a intrat deschisă și să porniți muzica in încăperea respectivă pentru a crea zgomot cât mai divers, încercați muzica electronică, liliecii nu sunt mari fani ai muzicii electornice.

Leave a Reply

Allowed Tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Comenzi On-line